Khamis, 2 Mei 2013

KONVOI NSBC KE 1st KENINGAU BIKE WEEK 2013 - DAY 2

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera....

Hari ini merupakan hari kedua sempena acara 1st KENINGAU BIKE WEEK (KBW). Jika diikutkan dari tentatif program yang diedarkan semasa pendaftaran, jadual untuk semua bikers hari ini agak padat namun agak menarik juga jika dilihat dari acara yang telah diaturkan. Antara acara yang agak menarik adalah ride singkat ke Sook (salah satu daerah dalam Keningau) sejauh lebih kurang 60km, Sukaneka antara bikers dan penduduk tempatan, open grafity contest, acara tarik tali dan pertandingan slow rides. Baiklah.... Kawe akan cuba ringkaskan cerita kawe memandangkan banyak gambar-gambar untuk entry kali ini.

27.04.2013 

0700hrs - Pagi ini kawe bangun dengan agak bersemangat sama seperti rakan-rakan yang lain. Tanpa bersarapan, kami bersama Bro Ruly bergerak menuju ke Padang Bandaran tempat berlangsungnya acara KBW kerana kawe dimaklumkan acara senamrobik akan diadakan pada pagi itu.

 
Sampai di Padang Bandaran Keningau

Bergambar dengan Hj Zainal  Presiden Aura Bikers (dua dari kiri) yang juga penganjur KBW

Bergambar beramai-ramai dihadapan banner KBW

Kawe...

Instruktor senamrobik bersedia untuk mengadakan senamrobik


0800hrs - Kerana kelaparan, kami mengambil keputusan untuk bersarapan pagi di Restoran Pak Kandar yang dimiliki oleh Saudara Zainal iaitu Presiden Aura Bikers terlebih dahulu tanpa bersenamrobik.

0930hrs - Bergerak semula ke tapak KBW kerana acara ride ke Sook akan diadakan.

Smart Riders Labuan

Kedatangan bikers mulai ramai

Bike kawe... Diapit oleh dua V lain...

Bikers bergambar beramai-ramai

Bergambar dengan rakan bikers dari Kelab Motorsikal KEKAL Daerah Tutong Brunei

Semua bikers bersedia dengan jentera masing-masing

Spyder dari Smart Riders Labuan

Konvoi bersedia untuk dilepaskan

Wife kawe bergambar dengan wife Abe Mat Presiden Bintulu Bikers dan wife Presiden KEKAL

1000hrs - Konvoi mula dilepaskan untuk bergerak ke Sook. Konvoi dibantu oleh pihak dari Polis DiRaja Malaysia (PDRM) dan marshal dari pihak penganjur. Acara konvoi ke Sook ini telah mengumpulkan sekurang-kurangnya 300 buah bike. 

Pelepasan konvoi...

Masing-masing sedia atas bike...

Sham (KLX250) editor dan penulis majalah permotoran WTR selaku media

Melintasi salah satu jambatan di Keningau

Pergerakan konvoi yang teratur...

Yang ni pula konvoi dibelakang kawe...

Berkonvoi memerlukan satu disiplin yang tinggi...

Zainess rakan dari NSBC...

BMW1200GS... Mungkin inilah yang pertama dan satu-satunya yang ada di Brunei...

Ini Paksu Kelantan Chopper Club datang dari Kelantan... 


Konvoi dari Yamaha Riders Brunei (berbaju biru)

Melalui kawasan berselekoh menuju ke Sook

Haji Zainal Aura Bikers (GTR1400)... Orang kuat selaku penganjur KBW

Tetap berdisiplin...

Dengan kelajuan yang selamat sewaktu melayan selekoh...

Rakan bikers dari Yamaha Riders Brunei Darussalam

Cikgu Adi NSBC (Versys) dan FairulHisham orang Kelantan (SYMT2 kuning)

Yang ni pula Ustaz... Dari Tawau kalau tak silap kawe

Semua bikers memberikan kerjasama semasa kawe mengambil gambar... Terima kasih boss...


Wak Wasianto (CBX750 paling depan) peace yo...

Aki Anis dengan BMW GS1200

Jalan dari Keningau ke Sook sememangnya cantik dan salah satu tempat kegilaan para bikers selain dari jalan Kimanis-Keningau

Spyder dari Smart Riders Labuan

Konvoi dari Smart Riders Labuan

Kawe dibelakang konvoi Smart Riders Labuan

Kalau tak silap ini Datin Seri... Isteri kepada Presiden Smart Riders...

Jalan dipenuhi dengan konvoi..

Dr Saiful dari Tawau berasal dari Kelantan

Sentiasa dalam konvoi untuk keselamatan semua penunggang

Saudara Warni rakan dari Keningau

hati-hati boss... jangan terlebih speed..

Saudara Ruly dari Tawau

Aksi ghairah Sham WTR... Kenapa bangg... Kaki panas yeee... Hahahaha

Menghampiri pekan Sook

Keadaan sedikit sesak semasa konvoi berpusing untuk berpatah balik ke Keningau di Bulatan Pekan Sook kerana terdapat acara dari Ketua Menteri Sabah.

Cikgu Adi dari NSBC

Konvoi berpatah balik di Bulatan Pekan Sook.

Haji Zainal Aura

Rakan V didepan kawe.

Aki Anis

Steady Ustaz...

Smart Rider Labuan

Rakan dari Yamaha Riders Brunei

Konvoi yang yang terakhir 


Kawe berjumpa dengan DR Saiful bikers dari Tawau

1130hrs - Selesai acara Ride ke Sook dan peserta acara KBW berkumpul semula di Padang Bandaran. Kawe bersama terpaksa balik ke hotel tempat menginap kerana rakan-rakan dari NSBC yang baru bertolak awal pagi tadi dari Limbang baru sahaja sampai di Keningau kerana kawe dimaklumkan bike Cikgu Zakaria mengalami masalah kebocoran pada radiator. Ini Menyebabkan konvoi mereka sampai agak Lewat.

Rakan dari NSBC yang terlewat sampai. Sedia untuk balik ke hotel.

Hotel tempat semua ahli NSBC menginap

1140hrs -  Sampai di hotel dan menguruskan urusan daftar masuk rakan-rakan yang baru sampai. kawe bersama Cikgu Adi dan Cikgu Zakaria bergerak ke bengkel yang berhampiran untuk menampal sedikit kebocoran tangki radiator pada bike Cikgu Zakaria.

1300hrs - Kami bergerak dari hotel dengan berjalan kaki untuk mencari gerai @ kedai makan kerana semua kami telah kelaparan. 

Keluar mencari kedai makan kerana semua telah kelaparan

Wakil dari Kelab Z800 Borneo

Makan dikedai makan dihadapan tapak acara

1400hrs - Bermulanya acara perasmian 1st KENINGAU BIKE WEEK. Semasa perasmian diadakan pihak penganjur sempat menyampaikan sedikit bantuan kepada golongan kurang berkemampuan sekitar 200 orang  yang ada di Keningau. Bantuan yang disampaikan adalah hasil kutipan dari pihak penganjur hasil dari penjualan baju KBW dan pendaftaran peserta.

Acara perasmian 1st KBW. Ucapan oleh Haji Zainal Aura Bikers

Antara presiden kelab yang hadir. Kawe yang paling slim... hehehe


Golongan kurang berkemampuan yang akan menerima bantuan

Salah seorang yang telah menerima bantuan

Bergambar beramai-ramai antara semua Presiden Kelab yang hadir.

1500hrs - Bermulanya acara padang dan sukaneka antara penduduk tempatan dan antara bikers. Semasa acara padang dijalankan, kawe dan beberapa ahli lain terpaksa meninggalkan acara kerana kawe dimaklumkan oleh Cikgu Zakaria bahawa bike beliau masih terdapat kebocoran walaupun ditampal. Ini memaksa kawe mencari inisiatif untuk membetulkan sendiri masalah pada bike Cikgu Zakaria dengan dibantu oleh rakan-rakan yang lain.

Bikers bergambar beramai-ramai berlatar belakangkan banner KBW

Cikgu Adi, Jenal, Kawe dan Rosli

NSBC dan Tawau Big Bikers Owner Club (TBBOC)

Acara tarik tali

Perserta dari Yamaha Riders Brunei

1630hrs - Sampai dihotel selepas menjelajah kedai untuk mencari Gam 2 Tan (boleh google kalau nak tahu lebih detail). Kami bernasib baik setelah setengah jam mencari akhirnya terdapat sebuah kedai yang menjual gam tersebut. Disini bermulalah acara kawe dan kawan-kawan yang lain menjadi makanik tak terlatih dalam usaha untuk membetulkan masalah pada bike Cikgu Zakaria.

ER6N Cikgu Zakaria yang 'merajuk' sebab cCikgu Zakaria ada cakap nak angkat Z800... Hahahaha

Kawe selaku mekanik tak terlatih.

Tangki radiator telah dikeringkan. Yohanis dalam proses menampal tangki Radiator yang bocor

1730hrs - Berehat di bilik hotel selepas membetulkan masalah pada bike Cikgu Zakaria. Setakat ini semua masalah dapat diselesaikan. Sekarang menunggu masa untuk acara seterusnya iaitu acara makan malam bagi menyambut semua peserta acara KBW.

1900hrs - Bergerak menuju ke Hotel Perkasa tempat yang akan berlangsungnya acara makan malam KBW.  

Bersedia untuk menhadiri acara Makan Malam 

1930hrs - Bermulanya acara makan malam selepas sedikit ucapan alu-aluan oleh Tuan Haji Zainal selaku penganjur KBW. Acara makan malam ini selang-selikan dengan karaoke, penyampaian cenderahati dan cabutan bertuah untuk para peserta.

Ucapan alu-aluan untuk semua peserta KBW

Kawe dan Bro Ali. Penyerahan stiker NSBC

Rock juga wife kawe ni... Hahaha

NSBC bersama otai dari KEKAL, Brunei

Kawe n wife

Kawe n Husin MNLG Bintulu.

Wakil NSBC yang hadir

Acara yang ditunggu... Acara makan

Kawe... Macam lapar sangat je...

Wakil Kelab Bersatu Bikers Brunei

Wakil kelab MNLG Bintulu

Yang ni dari mana ek...

Kalau tak silap ini dari TBBOC

Ini pun kurang pasti pulak kawe...

Ini dari kelab CBX kalau tak silap kawe

Ini meja pihak pengajur

Keningau Big Bikers Club (KBBC)

Meja VIP dan pihak penganjur

Honda Riders Club (HRC) Brunei

Penyanyi pertama yang mendendangkan lagu. Saudara Ruly TBBOC

Lagu Anak Kampung. Semua naik menari

Otai dari Limbang Saudara Wong. Paling sporting masa acara karaoke

James wakil dari NSBC menyanyikan lagu Alleycars.... Terima Kasihhh....

Suara mantap menyanyikan lagu dari kumpulan Amuk... Wakil dari Semporna Bikers

Penyampaian cenderahati 

Penyampaian sijil penyertaan kepada kelab

Penyampaian cenderahati kelab kepada pihak penganjur

Presiden Smart Riders Labuan

Saudara Yap. Presiden TBBOC

Presiden Ellapora Bikers Club

Penyampaian momento antara kelab-kelab yang hadir

Kelab Yamaha Riders Brunei menyampaikan momenta kepada Presiden Nortern Malaya Indian Bikers, Penang.

Penyampaian momento oleh Temburong Bikers kepada pihak Penganjur

Kawe menerima sijil penyertaan mmewakili NSBC

Penyampaian momento kepada pihak penganjur

Kepada Temburong Bikers

Kepada Bintulu Bikers

Kepada TBBOC

Kepada Kelab Motorsikal KEKAL Daerah Tutong, Brunei.

MNLG Bintulu

Honda Riders Club (HRC) Brunei

Acara kejutan memmotong kek harijadi kepada semua bikers yang lahir pada bulan April

Rino... Tersenyum lebar apabila menerima hadiah cabutan bertuah

2330hrs - Selesai acara makan malam kami mula bergerak untuk balik ke hotel setelah semua kami kekenyangan setelah dihidangkan dengan masakan 3 ekor rusa yang dipanggang.

Wife kawe bersama lady bikers yang lain

Bergambar bersama rakan-rakan bikers sebelum balik

Pasangan romantik.... Cikgu Zakaria dan James...

2345hrs - Kami sampai di hotel tempat menginap dalam keadaan puas dan gembira dengan kemeriahan semasa acara makan malam yang direncanakan oleh pihak penganjur. Ternyata acara 1st KENINGAU BIKE WEEK ini benar-benar memberi kepuasan pada kami walaupun ada acara yang tidak dapat kami sertai kerana sedikit masalah yang tak dapat kami elakkan.  

3 ulasan:

Fairulhisham berkata...

Mantap laporan demo...

KAKI MOTOR berkata...

Tima kasih boh sebab sudi support blog KAWE...

awangqu suhairi berkata...

best blog mu.... salute dgn semua bikers.. tk dpt join tkpe janji dpt tngk bikers beraksi... sygnya bike sy z250 je tk dpt join abam2 bikers ni smua.. hehe